Een vleugje originaliteit met de dierlijke brandblusser

Elk huis moet worden uitgerust met een brandblusser. Dit zou het risico op verspreiding van het vuur naar alle kamers verminderen. Uit de statistieken blijkt dat in Frankrijk jaarlijks ongeveer 250.000 gevallen aan de verzekeringsmaatschappijen worden gemeld. Ook al is het bezit van een exemplaar thuis niet verplicht, toch is het sterk aan te raden om zich voor te bereiden op het slechtste geval.

Een essentieel apparaat voor meer veiligheid

In een huis kan het vuur van vele kanten komen. Ten eerste zijn er elektrische bronnen. In het geval van kortsluiting of een storing in het elektrische systeem van een woning kunnen de draden ontbranden. Als geleiders zullen ze de vlammen snel door de verschillende bedradingen verspreiden. Dan is er gas en warmte in de keuken. Deze laatste twee zijn de belangrijkste oorzaken van huisbranden. Een onjuist onderhouden of verkeerd gebruikte ruimteverwarmer kan ernstige schade veroorzaken. Zo kan een schoorsteenkanaal dat verstopt is of slecht gedoofd.

In tegenstelling tot een rookmelder, die in alle woningen verplicht is, is een brandblusser dat niet. Het zou echter de branden en de verspreiding van de brand, met meerdere slachtoffers als gevolg, verminderen.

De verschillende soorten bestaande brandblussers

Er zijn vandaag drie soorten op de markt.

  • Klasse A brandblussers geschikt voor deze brandklasse uit gewone brandstof (stof, papier en hout)
  • Klasse B brandblussers, voor branden veroorzaakt door vet, olie of benzine.
  • Klasse C brandblussers, voor branden afkomstig van elektrische stroom.

Er is een multifunctionele poederblusser van het type ABC die alle drie de brandklassen tegelijk blust. Het is perfect voor een huis, garage of werkplaats. Het is nog steeds erg agressief, omdat het poeder alles wat het aanraakt zal aantasten.

Ontwerpoverweging bij aankoop

Normaal gesproken zou elk gebouw een brandblusser moeten hebben. Het is gebruikelijk om de eeuwige zwarte en rode apparaten te zien. Maar voor meer esthetiek, vooral als het uw huis is, waarom kiest u niet voor andere, meer originele ontwerpen of gekleurde brandblussers? Voor dierenliefhebbers staan ze momenteel in de schijnwerpers op brandbluspatronen. Hond, reekalf, olifant, de SAFE-T modellen missen geen originaliteit. Er zijn er zelfs die bedekt zijn met synthetische stof in fawnkleur.

Als je bijvoorbeeld besluit de jouwe in de woonkamer te zetten, zou het vispatroon er geweldig uitzien. Je kon het op de muur naast een dressoir plaatsen, zodat je in een oogopslag zou denken dat het echt was.

Combineer visueel plezier met praktische zaken

De letters voorafgegaan door een nummer, beter bekend als "typische haarden" op het registratielabel, bepalen de effectiviteit van de brandblusser. Aan de ene kant komen de letters overeen met de klassen van brand die bedekt zijn. Aan de andere kant geven de cijfers het te bestrijden volume van het vuur aan. Als je bijvoorbeeld 45 A, 253B, C op de laatste ziet staan, is de uitleg als volgt:

  • De 45A geeft aan dat het een maximaal volume van 45 kilogram vaste stof (klasse A) kan bereiken.
  • De 253B betekent 253 liter klasse B-brand.
  • De C zegt dat het kan worden gebruikt op klasse C-vuren.

Verschillende modellen in verschillende uitvoeringen staan tot uw beschikking. Kies er één die u bevalt, rekening houdend met deze nuttige factor.