Waarom kiezen voor de poederblusser polyvalente ?

De noodzaak om een brandblusser in het huis te installeren is niet wettelijk verplicht. Dit beperkt het risico op brand, omdat deze apparatuur een brand kan stoppen. De keuze van het blusmiddel is essentieel als u wilt dat de brandmiddelen effectief zijn. Voor een brandblusser in huis bevelen professionals over het algemeen een multifunctioneel poeder aan. Waarom?

Kenmerken van het multifunctionele poederblustoestel

De technische en chemische eigenschappen van hetmultifunctionele poederblustoestel maken het voor iedereen toegankelijk.

De chemische samenstelling van een multifunctioneel poeder

Het polyvalente poeder, ook bekend als Blauw poeder, bevat Ammoniumfosfaat of Ammoniumsulfaat en Monoammoniumcarbonaat of -fosfaat of natriumbicarbonaat.

In contact met vuur ontbindt ammoniak zich op de sintels en vormt een glasachtige ondoordringbare laag. Hierdoor kan het vuur snel worden gesmoord en wordt het starten van het vuur gestopt. Ammoniumzouten hebben de mogelijkheid om de brandstoffen die verantwoordelijk zijn voor de brand te scheiden. Onder invloed van de hitte smelten ze om de brandbare stoffen te isoleren en de verspreiding van het vuur tegen te gaan.

Soms bevat het multifunctionele poeder kalium-aluminiumsilicaat of magnesium-aluminiumsilicaat. Het doel is om ervoor te zorgen dat het poeder stevig blijft tijdens de lancering. Fabrikanten kunnen ook siliconenolie toevoegen om te voorkomen dat het product zich opstapelt en zijn effectiviteit verliest door vocht.

Verschillende capaciteiten van multifunctionele poederblussers

Voor huishoudelijk gebruik is een blusapparaat van 1 tot 3 kg voldoende om het risico van brandvoortplanting te beperken. Fabrikanten bieden echter modellen aan met grotere volumes om aan de behoeften van de consument te voldoen. Zo vindt u bijvoorbeeld multifunctionele poederblussers met een capaciteit van 11 kg of 17 kg totaalgewicht. Zo krijgt u een brandweeruitrusting met respectievelijk 6 kg of 9 kg poeder.

Voordelen van het veelzijdige poederblusmiddel

De multifunctionele poederblusser heeft het voordeel dat hij verschillende categorieën van branden bestrijdt. Inderdaad, het is effectief in het indammen van het begin van een brand die wordt veroorzaakt door klasse A, B en C branden.

Ter herinnering: Klasse A-vuren staan ook wel bekend als massieve branden. Ze worden gegenereerd door vaste brandstoffen zoals papier, karton of stof. Brand van vloeistoffen en vloeibare vaste stoffen, d.w.z. branden van klasse B, kunnen worden veroorzaakt door verf, koolwaterstoffen, enz. Klasse C branden worden veroorzaakt door gasvormige brandstoffen.

Merk op dat de multifunctionele poederblusser ook kan worden gebruikt bij branden die worden veroorzaakt door elektrische apparatuur. Er is geen risico op kortsluiting.

Hoe gebruik je een droge chemische brandblusser polyvalente ?

De multifunctionele poederblusser is eenvoudig te gebruiken. U hoeft alleen maar de veiligheidspen te verwijderen en de bedieningshendel en vervolgens de trekker van de lans in te drukken. Probeer de vlam op een veilige afstand te richten.

Het is belangrijk om op te merken dat de multifunctionele droge chemische brandblusser door middel van isolatie inwerkt op het vuur, maar het niet kan afkoelen. Daarom moeten alle nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen om het risico op brandwonden te vermijden.