Welk type brandblusser voor welke omgeving van arbeid?

De wet schrijft voor dat bedrijfsgebouwen voorzien moeten zijn van goed bereikbare brandblussers. De keuze van de blusmiddelen is echter essentieel omdat elk blusmiddel geschikt is voor een andere brandklasse. Zoek uit welk type brandblusser u in uw bedrijf moet installeren.

Vind het juiste type brandblusser voor uw werkomgeving

U moet rekening houden met de kenmerken van uw werkomgeving en dus met de aard van de brandstoffen die een brand kunnen veroorzaken. U kunt dus kiezen tussen :

Een waterblusser

De waterblusser is het meest voorkomende type blusapparaat. Er zij echter op gewezen dat de doeltreffendheid ervan beperkt is op branden van klasse A en B. Als u werkt op een terrein dat wordt gedomineerd door vaste, vloeibare of vloeibaar gemaakte vaste stoffen, kunt u een waterblusser installeren. Dit laatste maakt het inderdaad mogelijk om de vuren te omschrijven die ontstaan door hout, plastic, papier, oplosmiddelen, verf, vet...

Bij het lanceren van het blusmiddel moet u een bepaalde afstand bewaren om te voorkomen dat u de uitsteeksels ontvangt. De waterblusser bevat een additief dat bijzonder irritant is.

Een poederblusser

Samengesteld uit verschillende chemicaliën, stopt depoederblusser het vuur door de vlammen te verstikken. Dit blusmiddel slaagt erin om lucht en brandstof snel te scheiden, wat de doeltreffendheid ervan garandeert. Het is het meest effectief voor het bestrijden van gasbranden, d.w.z. klasse C branden. Het kan echter ook de verspreiding van klasse A- en B-branden tegenhouden.

Het bijzondere van deze apparatuur ligt in het feit dat het risico van brand door onderspanningsapparatuur wordt geëlimineerd.

Gasblusser

De gasblusser heeft de mogelijkheid om de hoeveelheid zuurstof in de lucht onmiddellijk te verminderen. Het blusmiddel smoort het vuur tijdens het afkoelen. De effectiviteit ervan wordt echter getest bij grote gasbranden. Dit type brandblusapparaat is eigenlijk minder effectief als de brand te dik is. Het is vooral geschikt voor klasse B (vetbranden) en klasse E (branden van elektrische installaties). Het belangrijkste voordeel is de netheid.

Schuimbrandblusser

Deze brandblusser heeft bijna dezelfde kenmerken als een waterblusser. Wanneer het echter wordt gelanceerd, verandert de inhoud in zwaar schuim dat het vuur beperkt door isolatie. Het schuim stopt niet alleen de verspreiding van het vuur, maar reduceert ook de brandbare dampen tot nul, waardoor het heropstarten van de vlammen wordt voorkomen. Het is vooral geschikt voor klasse A- en B-branden.

Andere details waarmee rekening moet worden gehouden

Om uw gebouw te beschermen tegen brandgevaar zijn er enkele specifieke regels die u moet overwegen. Het Arbeidswetboek voorziet in principe in een brandblusser van 6 liter per 200 m². Als u echter in de industriële sector werkt, bevelen professionals een brandblusser aan voor een oppervlakte van 150 m². Het is ook aan te raden om te kiezen voor een brandblusser met een inhoud van 9 liter in plaats van 6 liter.

Goed om te weten: vergeet niet dat één 6 liter waterblusser gelijk staat aan één 6 kg poederblusser of twee 5 kg gasblussers. En een 9 liter waterblusser is gelijk aan 1 x 9 kg poederblusser of 3 x 5 kg gasblussers.