Hoeveel brandblussers moet u in uw gebouw installeren?

In tegenstelling tot het installeren van een rookmelder is het hebben van een brandblusser in uw huis geen wettelijke verplichting. Deze regel geldt alleen voor particulieren. Er moet worden erkend dat elke gemeente andere regels heeft met betrekking tot de brandveiligheid. Maar in de meeste gevallen moeten gebouwen en professionele instellingen worden uitgerust met brandapparatuur, inclusief brandblussers.

Wat zegt de wet?

Onder verwijzing naar het Franse arbeidswetboek in artikel R. 4227-29, moeten de bedrijfspanden worden uitgerust met brandblussers. Bovendien biedt dit apparaat een precisie met betrekking tot de hoeveelheid brandapparatuur die u in uw bedrijfspand moet installeren. Zo voorziet de wet in één 6-liter brandblusser voor een ruimte van 200 m². In dit verband moet u, als u een magazijn van 1000 m² heeft, minstens 5 brandblussers installeren. Daarnaast moet u op elk niveau van de vestiging een brandblusser installeren.

Het is ook belangrijk om een blustoestel te installeren dat aangepast is aan de kenmerken van uw activiteit. Voordat u brandmateriaal aanschaft, moet u dus de risico's evalueren waaraan uw gebouw wordt blootgesteld. Inderdaad, als uw activiteit elektrische risico's met zich meebrengt, kunt u geen water of schuimblussers installeren. Deze blusmiddelen zijn niet geschikt voor branden die worden veroorzaakt door elektrische apparatuur en installaties. In plaats daarvan moet u vertrouwen op multifunctionele droge poederblussers.

Goed om te weten: om de 6 maanden moet het personeel binnen het bedrijf worden opgeleid om zich voor te bereiden op een eventuele brand. Deze training stelt uw medewerkers onder andere in staat om te leren hoe ze een brandblusser moeten gebruiken en om vertrouwd te raken met de brandapparatuur.

Wat zijn de regels met betrekking tot de locatie van de brandblusser?

 Om uw bedrijf te beveiligen tegen brandgevaar moet u ook de regels met betrekking tot de locatie van de brandblusser in acht nemen.

In die zin moet u de brandblusser op een maximale afstand van 1,20 m van de vloer installeren. Bij gebruik in noodgevallen moet deze brandweeruitrusting goed bereikbaar zijn. Naast de regel over het minimum aantal brandblussers dat u in uw vestiging moet installeren, moet u zich houden aan de afstand tussen twee brandblussers. De afstand tussen twee blussers mag dus niet groter zijn dan 30 m.

De wet blijft echter zeer veeleisend ten aanzien van bedrijven waarvan de gebouwen of activiteiten specifieke risico's met zich meebrengen. In dit geval moeten ze om de 5 meter een brandblusser installeren.

Enkele aantekeningen om te overwegen

Afhankelijk van de kenmerken van uw bedrijfsactiviteit kunt u kiezen voor een designblusser. Het heeft een dubbele functie. Enerzijds kan het gebruikt worden om een beginnende brand te bestrijden, anderzijds optimaliseert het de inrichting van uw pand. Design-blussers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen.

Om de doeltreffendheid ervan te garanderen, geven we echter de voorkeur aan ontwerpbrandblusapparaten die echt voldoen aan de geldende normen en voorschriften. Het is belangrijk dat de brandweeruitrusting goed herkenbaar is. Bovendien moet u de aanwezigheid van brandblussers in uw vestiging melden.