Decoratieve brandblusser: bescherming en vormgeving aanvullend

Hoewel praktisch, is de standaardbrandblusser vaak lelijk. Terwijl zijn aanwezigheid op plaatsen waar het verplicht is, geruststellend is, houdt zijn verschijning hem weg van het interieur van privé-woningen. Om dit te verhelpen is deze brandveiligheidsuitrusting nu beschikbaar als decoratief object. De belangrijkste functie blijft echter de bescherming tegen brand.

Waarom een brandblusser op soi ?

In een standaard installatie werkt de brandmelder als een alarm. Debrandblusser is dan het eerste redmiddel om een brand te blussen. De aanwezigheid van dit brandbeveiligingsapparaat is levensreddend als de brand binnen een minuut wordt gedetecteerd. Indien nodig maakt het een eerste interventie mogelijk in afwachting van de aankomst van de hulpdiensten.

Hoewel particuliere woningen niet verplicht zijn om een brandblusser te hebben, is het toch sterk aan te raden om deze uit te rusten met een brandblusser. Om een ramp te voorkomen, is het belangrijk om te onthouden dat niemand veilig is voor een toevallige brand. De oorsprong van een brand is meervoudig en heeft niet noodzakelijkerwijs te maken met de menselijke omgang met een vlammenbron.

De verschillende categorieën van brand

Lichten worden verschillend geclassificeerd op basis van hun afkomst. Voor het huis zijn slechts vier categorieën van brand geselecteerd:

  • Klasse A: Dit betreft droge branden veroorzaakt door de verbranding van sintels (papier, karton, enz.);
  • Klasse B : dit zijn vetbranden, veroorzaakt door de verbranding van materialen die vloeibaar zijn;
  • Klasse C: dit is kenmerkend voor de vuren van het gas;
  • Klasse K (FPA-standaard) of F: de vuren zijn afkomstig van kooktoestellen.

De meest voorkomende oorzaken van huisbranden

Meer dan 25% van de branden in woningen wordt veroorzaakt door brand in verband met elektrische installaties. Ze zijn meestal te wijten aan eenelektrische storing of een kortsluiting. Het risico wordt groter wanneer meerdere apparaten op een meervoudig stopcontact worden aangesloten.

Verwarmingstoestellen, zoals halogeenverlichting, radiatoren en ketels, kunnen ook brand veroorzaken. Ze vormen een gevaar wanneer ze in de buurt van brandbare materialen worden geïnstalleerd.

De keuken is een kamer waar het starten van een vuurtje gebruikelijk is. Ze worden meestal geactiveerd door kooktoestellen die verkeerd zijn uitgeschakeld, defect zijn of gewoonweg per ongeluk.

Kinderen en hun grote nieuwsgierigheid kunnen ook per ongeluk brand stichten. Daarom wordt aanbevolen om lucifers en aanstekers nooit binnen hun bereik te laten.

Hoe integreer je een brandblusser in je intérieur ?

Het Nationaal Observatorium voor Elektrische Veiligheid maakt een lijst van meer dan 200 000 branden per jaar, waarvan sommige met dodelijke afloop. Als u niet van de traditionele rode brandblusser houdt, vindt u nu veel designmodellen bij Safe-T.

Safe-T biedt u een breed scala aaneigen brandblussers. Ze zijn even effectief als aangenaam om naar te kijken. Laat u verleiden door een Betty Boop model of kies voor een matzwarte kleur om de discretiekaart te spelen.

Ter herinnering, deze brandveiligheidsuitrusting moet op een prominente plaats en binnen handbereik worden geplaatst. Ook zal het worden gekozen op basis van de ruimte en het type brand dat daar mogelijk kan ontstaan.