Bepaal de brandklassen om het juiste blusapparaat te kiezen.

De installatie van een brandblusser in de woning is essentieel omdat deze apparatuur kan helpen bij het indammen van een brand. Om de doeltreffendheid van de interventie te verzekeren, is het essentieel om een toestel te voorzien dat het blusmiddel bevat dat aangepast is aan de aard van de brand. Het is dan noodzakelijk om de verschillende klassen van brand te bepalen die bestaan en vooral hun respectievelijke blusmiddelen.

Klasse A-lampen

Klasse A-vuren of droge branden zijn afkomstig van vaste materialen. Dit zijn onder andere papier, hout, doek en karton. Omdat het een vaste stof is, begint het vuur door een langzame verbranding zonder vlammen. Klasse A-vuren beginnen met gloeiende sintels en ontsteken dan.

Om de brand in te dammen, moet u vertrouwen op een blusapparaat dat werkt met een koelsysteem. In die zin zijn waterblussers zeer effectief. Het water werkt namelijk door te koelen en tegelijkertijd de lucht te isoleren, waardoor de watertoevoer naar het vuur kan worden gestopt en de verspreiding ervan kan worden tegengegaan.

Demultifunctionele poederblusser werkt niet door middel van koeling, maar beheerst ook klasse A branden. Poeder is een blusmiddel dat lucht van brandstof kan isoleren, waardoor het de brand kan blussen.

Klasse B-vuren

Klasse B-lampen zijn uitsluitend voor vetbranden. Ze zijn afkomstig van ontvlambare vloeistoffen of vloeibare vaste materialen. Oliën, teer en vernis behoren tot de brandstoffen die een klasse B-brand veroorzaken. Deze stoten stoom uit. Onder invloed van warmte en vermenging met lucht produceert de stoom vuur. In die zin is het blussen door middel van smoren de beste techniek om dit soort brand in te dammen.

Om klasse B-branden te elimineren, heeft u verschillende opties. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van :

  • een waterblusser met additief
  • een droge chemische brandblusser
  • een schuimblusser
  • een gasblusser

Men moet echter niet vergeten dat schuim het meest effectieve blusmiddel is voor de bestrijding van klasse B-branden.

Klasse C-vuren

Klasse C-vuren zijn branden die ontstaan door gasvormige materialen zoals butaan, propaan of methaan. Om het vuur te stoppen, moet je de krachtbron vinden en het uitschakelen. Houd er rekening mee dat het vuur niet zal stoppen totdat u de brandstof die het voedt verwijdert. Ook gasvormige brandstoffen kunnen explosies veroorzaken.

Voor een effectieve bestrijding van klasse C branden kunt u gebruik maken van design poeder- en gasblussers. Dit laatste heeft het voordeel dat het schoner is. In tegenstelling tot poederblussers laat het geen resten achter.

Klasse D-lampen

Alle metaalbranden vallen onder categorie D. Vanwege het gevaar dat zij kunnen vertegenwoordigen, is de bestrijding van klasse D-branden uitsluitend de verantwoordelijkheid van professionals. Het risico op elektrocutie is inderdaad belangrijk bij het lanceren van het blusmiddel. Daarom is de tussenkomst van een specialist die vertrouwd is met de omgang met brandweeruitrusting essentieel.

Klasse E-lampen

Deze klasse van branden omvatte branden die werden veroorzaakt door onder spanning staande apparatuur, inclusief elektrische apparaten. Merk op dat deze categorie niet meer bestaat. Het bestrijden van branden die door dergelijke apparatuur worden veroorzaakt, is ook de verantwoordelijkheid van professionals. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het poederblusser zeer effectief blijft in het stoppen van het begin van een brand in deze categorie.