Type brandblusser dat in een auto moet worden geïnstalleerd

Om veiligheidsredenen stelt de wet voor dat automobilisten hun auto's uitrusten met een brandblusser. Dit is een handig hulpmiddel voor het blussen van een brand, zowel in huis als in de auto. In tegenstelling tot brandblussers voor woningen en openbare ruimten zijn autoblussers over het algemeen klein van formaat, maar ze hebben allemaal dezelfde werkingsprincipes. Welk type brandblusser is geschikt voor uw voiture ? Het antwoord staat in de rest van dit artikel.

Belang van het installeren van een brandblusser in uw voertuig

Het installeren van een brandblusser in een auto heeft vele voordelen. Door een brandblusser in uw voertuig te hebben, kunt u immers zeer snel een brand, veroorzaakt door een kortstondige afbraak van de kabels of door oververhitting van een mechanisch onderdeel, insluiten en onder controle houden. Bovendien kunt u dankzij dit veiligheidshulpmiddel incidenten aan de benzinepomp oplossen of ingrijpen bij een brand die wordt veroorzaakt door een doorboorde slang en het gieten van brandstof op de hete motor.

Een ander voordeel van het hebben van een brandblusser in uw auto is dat het u in staat stelt om snel te reageren in geval van bijvoorbeeld een brand in een ander dan uw eigen voertuig in geval van een ongeluk. In principe zal dit veiligheidshulpmiddel u helpen uw auto te redden en ook die van anderen, terwijl het de zeer dure schade aan eigendommen beperkt.

Type brandblusser aangepast aan uw auto

Er zijn vier hoofdcategorieën van brandblussers: schuimblusser, droge chemische blusser, droogijsblusser, waterblusser en additieven. Elk type brandblusser kan worden gebruikt op een bepaalde brandklasse. In tegenstelling tot water- en schuimblussers, die effectief zijn op klasse A- en B-branden, doven droogijsblussers alle brandklassen. Wat de droge poederblusser betreft, deze blust branden van klasse A, B, C en F.

Vanwege de veelzijdigheid is het vaak aan te raden om een auto uit te rusten met een poederblusser. De voorkeur gaat uit naar de NF, EN3, PED 97/23/EG goedgekeurde modellen, aangezien deze zijn uitgerust met een drukmeter en een roestwerende mantel. Bovendien is een goedgekeurde poederautoblusser effectief op het merendeel van de branden die op auto's voorkomen.

Bovendien raden wij voor de aanschaf van de autoblusser een draagbaar model van 1 kilo droog poeder aan, omdat het eenvoudig te installeren is en weinig ruimte in beslag neemt. U kunt ook kiezen voor het model met een capaciteit van 2 kilo en een roestvast omhulsel, want dat is praktisch in het gebruik. Wat de installatie betreft, kan de brandblusser het best op een gemakkelijk toegankelijke plaats worden geplaatst. U kunt hem in het passagierscompartiment van de auto of onder de passagiersstoel plaatsen.

Gebruik en onderhoud van een autoblusser

Debrandblusser is een betrouwbaar veiligheidshulpmiddel waarvan het gebruik en het onderhoud beheerst moet worden.

Hoe werkt utiliser ?

Om de poederblusser voor een autobrand te gebruiken, moet je hem eerst schudden en dan de pin eruit trekken. Houd de container van de brandblusser in één hand en leg de tweede op de slang, zodat deze uit de buurt van uw positie is, en richt dan op de bodem van de vlammen. Druk vervolgens op het handvat om de blusstof vrij te geven. Ga verder met herhaalde pulsen en controleer dan of de vlammen gedoofd zijn.

Hoe gaat het met entretenir ?

Het onderhoud van een autoblusser bestaat uit het controleren van een aantal parameters. Aan de ene kant moet u controleren of de manometer in de groene zone staat. Aan de andere kant dient u de houdbaarheidsdatum te controleren als deze op de verpakking van de brandblusser staat. Merk op dat als de manometer in de rode zone staat, u moet overwegen de brandblusser te vervangen.