Tips voor goed onderhoud van de brandblusser

Een brandblusser in het huis is noodzakelijk ter bescherming tegen brand. Inderdaad, deze apparatuur blijkt zeer effectief te zijn in het bestrijden van een beginnende brand.

De levensduur van een brandblusser kan tot 10 jaar of meer bedragen, afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat. Tijdens deze periode kan de brandblusser schade, storingen, enz. ondervinden. Daarom moet het regelmatig worden onderhouden. U moet echter onderscheid maken tussen eenvoudige inspectie en onderhoud.

Onderhoud en levensduur van draagbare brandblussers

De effectiviteit en levensduur van een keukenbrandblusser is afhankelijk van het onderhoud. Bovendien vereist de NF S 61-919-norm dat brandblussers ten minste eenmaal per jaar moeten worden onderhouden.

Of uw brandblusser nu 10 jaar of langer geldig is, u moet een uitgebreider onderhoud uitvoeren zodra het apparaat de leeftijd van 5 jaar bereikt. Brandweerapparatuur die 10 jaar oud is, moet ook in de werkplaats worden onderhouden of het blusmiddel laten vernieuwen.

Het verschil maken tussen een eenvoudige controle van de brandblusser en het onderhoud van de brandblusser

Het is belangrijk om de controle en het onderhoud van de brandblusser niet te verwarren.

De controle van de brandblusser

De controle van deze brandweeruitrusting kan door de particulier zelf worden uitgevoerd. Dit is een visuele inspectie van de apparatuur om te bepalen of deze nog functioneel is. Om dit te doen, moet u controleren of :

  • De brandblusser is correct geïnstalleerd en gemakkelijk toegankelijk.
  • De brandblusser is zichtbaar, anders moet u een bordje ophangen om hem gemakkelijk te kunnen lokaliseren.
  • De drukindicatornaald bevindt zich altijd in de groene zone.
  • Debrandblusser in huis is altijd voorzien van een veiligheidsvoorziening.

Onderhoud van de brandblusser

Elk jaar moet u uw brandblusser laten onderhouden door een gediplomeerd en gecertificeerd agent. Alleen hij of zij kan bepalen of de brandblusser voldoet aan de geldende normen en voorschriften. Na het onderhoud moet hij u een conformiteitscertificaat overhandigen en het label "Vérifié" op het apparaat aanbrengen. Daarnaast is hij verplicht u te informeren over eventuele corrigerende handelingen die aan uw brandblusser worden uitgevoerd. Bovendien moeten de gegevens over het onderhoud van het apparaat in het veiligheidsregister worden geregistreerd.

Deze details zijn essentieel in het geval van een ramp. Om een vergoeding te krijgen, moet u aan uw verzekeraar bewijzen dat u voldoet aan de geldende brandveiligheidsnormen.

Waarom brandblusapparaten onderhouden?

Brandblussers hebben regelmatig onderhoud nodig, ook al zijn ze nooit gebruikt. Omdat ze worden gebruikt in noodsituaties, moeten ze te allen tijde klaar staan. Naast het regelmatige onderhoud moet u ervoor zorgen dat ze beschermd zijn tegen stof en slijtage.

Merk op dat de kwaliteit van de blusmiddelen in de loop van de tijd ontegenzeggelijk afneemt. Alleen een professional kan deze kwaliteit en de effectiviteit van deze middelen bevestigen.